Većina radnika za prekvalifikaciju

Istraživanje pokazuje kako utjecaj tehnologije na zapošljavanje diktira potrebu za učenjem.

Gotovo tri četvrtine (74 posto) zaposlenika spremni su usvojiti novu vještinu ili se u potpunosti prekvalificirati kako bi se mogli zaposliti te vjeruju da je ažuriranje vještina njihova odgovornost, a ne odgovornost poslodavaca. Zaključak je to najnovijeg izvješća konzultanske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) o radnoj snazi budućnosti “Workforce of the future: The competing forces shaping 2030”, provedenog na 10.000 ispitanika diljem Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Kine, Indije i SAD-a. Njihovi stavovi naglašavaju pomak prema kontinuiranom učenju tijekom zaposlenja kako bi zaposlenici išli u korak s utjecajem tehnologije na poslove i radna mjesta.

“Stvarnost cjeloživotnog učenja utječe na današnju radnu snagu, bez obzira na dob. Izvješće navodi kako 60 % ispitanika smatra da će vrlo malo ljudi u budućnosti biti u stabilnom i dugoročnom radnom odnosu”, ističe Carlo Stubbings, partnerica i PwC-ova globalna voditeljica usluga za ljude i organizacije.

U izvješću se proučavaju četiri svijeta rada u 2030. s ciljem prikazivanja načina na koji konkurentske sile, uključujući automatizaciju, oblikuju radnu snagu budućnosti. Tako 65 posto ispitanika vjeruje da će tehnologija poboljšati njihove izglede za zapošljavanje, iako su radnici u SAD-u (73%) i Indiji (88%) samouvjereniji od radnika u Britaniji (40%) i Njemačkoj (48%).

Ukupno gledano, tri četvrtine ispitanika smatra da tehnologija nikada neće zamijeniti ljudski um, a 86 posto tvrdi da će ljudske vještine uvijek biti tražene. S druge strane 37 posto ispitanika smatra da automatizacija ugrožava njihov posao, više nego 2014. kada je to smatralo 33 posto ispitanika. Više od polovice smatra da bi vlade trebale zaštititi radna mjesta od automatizacije.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci