U drugom kvartalu BDP će ubrzati na 2,6 posto

Nakon vrlo niske vrijednosti u travnju, porasle sve komponente CEIZ-a.

Drugi ovogodišnji kvartal vjerojatno je Hrvatskoj donio ubrzanje rasta gospodarstva na 2,6 posto, nakon što je tromjesečje prije bila riječ o plusu BDP-a od 2,5 posto.

Ukazuje na to kretanje CEIZ indeksa Ekonomskog instituta u Zagrebu koji je, kažu, u lipnju pao za 0,4 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje 2016., što je najmanje godišnje smanjenje njegove vrijednosti indeksa zabilježeno ove godine.

“Nakon vrlo niske vrijednosti CEIZ-a u travnju, koju najviše možemo zahvaliti snažnijem padu industrijske proizvodnje i smanjenju prihoda od PDV-a, indeks je u svibnju i lipnju kumulativno porastao za 0,6 bodova”, pojašnjavaju analitičari EIZ-a dodajući kako to znači da je u odnosu na prvo tromjesečje CEIZ indeks u drugom tromjesečju porastao, što sugerira poboljšanje stanja poslovnog ciklusa.

Na godišnjoj su razini, dodaju analitičari, u plusu sve komponente CEIZ indeksa, što se ponajviše odnosi na turizam odnosno dolaske gostiju u Hrvatsku. Taj je segment u lipnju na godišnjoj razini ostvario skok od 33,4 posto. Na dnu ljestvice rasta s tek 0,5 posto je pak industrijska proizvodnja.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci