Darko Balaš: Kako doista pokazati djelatnicima da smo pravi vođa?

Odgovor na ovo pitanje doista je vrlo jednostavan. I nije! Oko nas, sve je puno savjeta, primjedbi i recepata kako postati pravi lider, kako pokazati ljudima pravi smjer i biti kapetan koji uvijek zadnji napušta brod koji tone, prvi kreće u bitku protiv mrskog neprijatelja i zadnji se povlači s bojišta, kupeći usput ranjenike, bez obzira hoće li ga to koštati njegovog vlastitog života.

Vođa predvodi primjerom! Ovo je jedina definicija instinskog vođe, bez obzira na sve psihološke osobine i menadžerske vještine koje mora posjedovati i naučiti. Kada ispred tvrtke zapadne duboki snijeg, pravi vođa uopće ne razmišlja, on prvi dohvaća najveću moguću grtalicu za snijeg, greca svoj automobil od mraza već s prvim zracima zore i nesumično jurca ka zgradi poduzeća, kako bi prvi bio na mjestu budućeg savijanja leđa. Sve drugo su floskule, sve drugo su permutacije na temu kako pobijediti psihologiju onih niže u hijerarhiji i biti voljen. Moramo se riješiti ove zablude. Samo postojanje hijerarhije je u potpunom opozitu s ljubavlju i ne možemo je očekivati od onih koji su nam podređeni. Barem ne onu iskrenu! Osim u slučaju da se mi osobno podredimo njima, za sve njihove poslovne i osobne probleme, osobno budemo prvi u svim gadljivim situacijama i držimo otvorenu liniju svog mobilnog telefona 24 sata dnevno. Istina, neki vođe u povijesti, služili su se kompleksom niže vrijednosti ljudi koje su vodili, upumpavali u njih lažni osjećaj veličine i uspjeli zaludjeti milijune ljudi. No, nisu bili primjer, nisu služili primjerom, niti su služili svojim podređenim. Njihove vladavine, nacije i tvrtke nakon nekog vremena, raspale su se iznutra.

Jako je, jako teško biti pravi vođa. Svi mi imamo dane kada nam smeta cijeli svijet, kada se susrećemo s problemima od kojih bi najradije pobjegli što dalje i kada smo osorni prema drugima. Prema tome, lako je definirati što pravi vođa treba činiti, kako to činiti i kada. No, strahovito je teško zadržati svakodnevnu razinu tog činjenja i doista, biti pravi vođa. Za to se mora voljeti ljude, kakvi god oni bili, no, to nije niti malo lako. I pažljivo hodati na oštrici noža pomaganja drugima i pretjeranog popuštanja. Dokazivati se moramo svaki dan, kako u tuđim, tako i u vlastitim očima!

Darko Balaš, mr. oec.

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci