Danijel Bićanić: 3 stvari koje prodavači mogu naučiti od (dobrih) konobara

Prošli tjedan pročitah kako je jedan poznati restoran u Istri dobio Michelinovu zvjezdicu – prvi u Hrvatskoj.

Moje čestitke! Ova me je priča posebno obradovala, ali i osobno dotaknula.

U mojim studentskim danima u Baden-Badenu (lijepo mjesto u njedrima njemačkog Schwarzwalda), naime, imao sam priliku raditi kao konobar u restoranu koji se i sam dičio posebnom oznakom pored ulaznih vrata. Osobno tada još nisam previše mario o tome (kao i svaki student, imao sam druge stvari na pameti u to doba…). Međutim ono što me je tada impresioniralo bili su… moji kolege konobari.

Nisu to bili obični konobari. A nee. I njima ste slobodno mogli zalijepiti jednu zvjezdicu izvrsnosti preko čela (kada bi se konobarima dijelile iste).

I od tih “zvjezdanih” konobara naučio sam tri lekcije od kojih i dan danas imam velike koristi u prodajnom poslu te ih pokušavam svakodnevno profesionalno “živjeti”. Evo ih pa možda i vama budu od koristi:

1. “Priprema je 80% posla” – prva lekcija koju sam naučio glasila je: “Mis en place” iliti po naški “Mizanplas” 🙂 – što će reći na francuskom nešto kao “Sve na svom mjestu”. Svaki dan i pred početak udarnih sati u restoranu obavljala se detaljna priprema restorana. Kuveri, čaše, savijanje salveta, priprema dodatnog bešteka, stavljanje šampanjca u led, priprema dekantijera… Sve što se moglo pripremiti – pripremalo se. Ovaj “tik” mi je ostao u glavi i dan danas kad se pripremam za prodajni sastanak. Pripremiti prodajne argumente, ciljeve, pitanja, odgovore na primjedbe, pregovaračke varijable, dokaze i činjenice… To je prodajni “Mis en place”!

2. “Ladan kao špricer” – pravi konobar je osoba pod čijim pazuhom možete ohladiti pivo na +3 stupnja. Što god se dogodilo, on će ostati “cool”. Nema tog gosta, nema te situacije koja će ga izbaciti iz takta. Kao što neki od životnih limuna rade limunadu, tako dobri konobari od panike rade cheese cake. I ovaj priučeni refleks mi je dobro došao puno puta u situacijama kad mi je “prodajno” gorilo pod nogama (nedostatak posla, zahtjevni klijenti, teški pregovori…)

3. “Konobar je uvijek gospodin” – pravi konobari su i prava gospoda. Oni su svjesni svoje vrijednosti i drže do sebe. Izrazito poštuju gosta i još više poštuju sebe. Znaju da su oni završni i najvažniji “začin” svakog jela kojeg poslužuju. Tako se i drže. Svaki put kada bih osjetio da netko gleda na mene kao na “tamo nekog prodavača” – parafrazirao bih u sebi riječi moga šefa restorana: “Zapamti, prodavač je uvijek gospodin!”.

danije_bicanic

           Danijel Bićanić

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci