7 milijuna traperica za svjetsko tržište, cilje je izvoz od 90 milijuna eura

U travnju 2019. počinje s radom kraljevačka tvornica turske Tay grupe u kojoj će biti zaposleno 2500 radnika.

Tekstilna industrija Srbije u prvoj polovici 2018. zabilježila je rast izvoza od 15%. Tekstilna industrija jača, budući da je prošle godine činila 9% ukupnog izvoza Srbije, rekao je za RTV tajnik Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije Milorad Vasiljević.

Nema dovoljno radnika

Prema njegovim riječima, kada je riječ o tržištu tekstila u Srbiji i stranim ulaganjima, ona nemaju veliki utjecaj na srpske proizvođače, jer većina stranih investitora proizvodi u Srbiji, a zatim robu izvozi.

Domaći proizvođači imaju probleme zbog nedostatka radne snage, jer su strani ulagači zaposlili veliki broj radnika. Dolaskom stranih investitora, ali i zbog nedostatka radne snage, povećane su prosječne plaće u tekstilnoj industriji, te se kreću između 40 i 55 tisuća dinara (od 2500 do 3430 kuna).

Da je Srbija na dobrom putu da postane središte tekstilne industrije pokazuje i najava Mesuta Topraka, predsjednika upravnog odbora turske Tay grupe, koji je rekao da će tvornica Eurotay u Kraljevu početi prizvodnju u travnju.

Riječ o ulaganju vrijednom 35 milijuna eura, a u novoj tvornici tekstila radit će 2500 radnika, prenose srpski mediji. “Srbija će zauzeti važno mjesto među proizvođačima tekstila i konfekcije. Cilj je da naš izvoz dosegne 90 milijuna eura”, rekao je Toprak, objašnjavajući da će tvornica godišnje proizvoditi sedam milijuna traperica.

Proizvode u Egiptu i Alžiru

On je istaknuo da će oko 10.000 ljudi živjeti od nove tvornice u Kraljevu, zaposleni i njihove obitelji, kao i partneri. Tay grupa kupila je imovinu kraljevačkog Autotransporta u stečaju za 260 milijuna dinara.

Kompanija Tay osnovana je 1977. u Istanbulu i danas jedna od najvećih kada je riječ o proizvodnji tekstila. Kompanija sklapa stateška partnerstva s mnogim svjetskim brendovima, a izvan Turske uložili su u Egipat i Alžir. “Proizvodimo godišnje 8 milijuna traperica u Turskoj i 6 milijuna u Egiptu.

U Turskoj, Egiptu i Alžiru imamo više od 10.000 zaposlenih”, rekao je Toprak. Srpski ministar trgovine Rasim Lajić jučer je rekao da će do kraja godine biti svečano otvorena još jedna tvornica turskih ulagača u Priboju, a traju i radovi na obnovi tvorničke hale u Malom Zvorniku, gdje će se proizvoditi tekstil i koja će zapošljavati oko 300 radnika.

Izvor: 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci