Tvrtka iz Đakova namještajem oprema hotele u New Yorku, Washingtonu i Miamiju

Zanimljivo je i kako je došlo do suradnje đakovačke tvrtke i Amerikanaca.

Da Slavonija može i zna drugačije primjer je proizvođač namještaja Ancona grupa d.o.o. iz Đakova, kojoj je povjereno opremanje pet hotela u Sjedinjenim Američkim Državama, od New Yorka preko Washingtona do Miamija. Ta tvrtka, osnovana još 2000. godine, kada joj je primarna djelatnost bila trgovina, od 2003., kaže njezin vlasnik i direktor Markica Stanušić, samostalno proizvodi namještaj. Prvotno je bila riječ o kuhinjama, a od 2005. godine krenuli su u gradnju vlastite tvornice, danas impresivnog zdanja sa širokom ponudom. Svoj namještaj izlagali su od Dubaija do Katara, pa i u Libiji. Ipak, svoju poslovnu orijentaciju usmjerili su na zapadnu Europu, a sada se, kaže Stanušić, dogodila i Amerika.

– Ugovorili smo opremanje pet američkih hotela u 2017. i 2018. godini. Riječ je o dva lanca tamošnjih hotela i međunarodnom natječaju. Četiri hotela pripadaju Club Quarters lancu, od čega su tri u New Yorku i jedan u Washingtonu, ta četiri moramo opremiti do kraja godine. Idući tjedan idem u Ameriku zbog dogovora za moguća još četiri opremanja sljedeće godine. Postoje indicije da bi se to moglo pretvoriti u jako ozbiljan posao. Dogovoreno je i opremanje hotela koji pripada lancu Even, a nalazi se u Miamiju, i to moramo isporučiti do ožujka ili travnja iduće godine. Poslali smo uzornu sobu u Ameriku za projekt u Miamiju, a za opremanje hotela u New Yorku i Washingtonu već se uvelike radi u proizvodnji – kaže Stanušić.

Zanimljivo je i kako je došlo do suradnje đakovačke tvrtke i Amerikanaca, piše Glas Slavonije.

– Bio sam prošle godine za Božić i Novu godinu na putovanju u Americi. Slučajno sam rezervirao hotel Club Quarters i kada sam došao, očekivao sam mnogo više. Prošli smo desetak hotela, ali mi je namještaj djelovao strašno jeftino, skromno. Kontaktirao sam jednog agenta kojeg sam upoznao na sajmu i pitao imamo li mi mogućnost ondje se natjecati. Pojavio se natječaj, i baš za taj hotel gdje sam prvi put odsjeo. Javili smo se i – prošli – priča Stanušić.

No tek, kaže, kad su uspjeli nagovoriti Amerikance da dođu u Đakovo, dogovorili su posao.

– Oni nikada ništa nisu uvozili iz Europe, uglavnom je to sve bilo s Bliskog istoka. Ne znam što su ovdje očekivali, ali kad su vidjeli poduzeće, postrojenja, uzornu sobu, naš pristup poslu, otišli su u čudu – kaže Stanušić.

U Anconi je trenutačno zaposleno 120 djelatnika, a unazad tri godine kupili su objekt u Dardi koji je bio u stečaju te su ondje otvorili novu tvrtku Modul koja proizvodi tapacirani namještaj: stolice, krevete, sofe, sve što se traži kod opremanja.

Izvor: 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci