Turski tok ići će preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske

Plinovod koji se već gradi osigurat će pouzdanu opskrbu južne Europe energijom.

Prolazak plinovoda Turski tok preko Srbije sve je izvjesniji, nakon što su mađarske vlasti i ruski Gazprom potpisali sporazum o produžetku kraka tog plinovoda preko Bugarske i Srbije do Mađarske, pišu Večernje novosti. Time bi Srbija riješila dugotrajnu dvojbu kako će se opskrbljivati plinom u budućnosti i usto dobro zaradila.

Vojislav Vuletić, predsjednik Udruženja za plin Srbije tvrdi da bi ta zemlja od Turskog toka dobila izvanredne benefite. “Novi plinovod za prijenos prirodnog plina do Mađarske trebao bi biti završen do kraja 2019., a Srbija i Bugarska su već potpisale sporazume potrebne za početak planiranja plinovoda”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Prema njegovim riječima, koje prenosi Politika, taj plinovod moći će transportirati do osam milijardi prostornih metara plina. On je u izjavi mađarskoj agenciji iz Moskve nakon što je potpisao sporazum s direktorom Gazproma Aleksejem Millerom o pripremnim radovima na izgradnji mađarskog dijela plinovoda, rekao da je najrealnija šansa Mađarske za priključenje južnom plinovodu da surađuje s tom ruskom državnom plinskom kompanijom.

Razvojna šansa

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio da je “na stolu” prijedlog da Turski tok prolazi kroz Bugarsku do Srbije, što je, kako je ocijenio, najveća razvojna šansa Srbije. Vučić je rekao da je nakon neuspjeha s Južnim tokom za Srbiju od ključnog značaja novi dogovor, o čemu je razgovarao s Millerom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

“Rusi grade Turski tok i on ide prema Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je postojala ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja jer Bugari grade europski centar za skladištenje plina s različitih strana, a najvećim dijelom je to ruski plin”, rekao je Vučić.

Srbija bi u tom slučaju preuzela plin na granici s Bugarskom i zato bi morala izgraditi plinovod sama ili uz pomoć Rusije, što bi bilo lakše, objašnjava Vučić. “Dakle, na granici primimo 9,8 milijardi prostornih metara plina, mi smo tranzitna zemlja, ali od nas idu krakovi prema RS, BiH, Prištini, Hrvatskoj i dobivamo tranzitne pristojbe. Svaki plinovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali ovo je najbolja varijanta. Ovo je velika razvojna šansa za našu državu, ekonomiju, industriju, izgradili bi cjelokupnu plinsku mrežu,” rekao je srpski predsjednik. Tranzitne pristojbe koje bi dobila Srbija procijenjene su na oko 500-600 tisuća dolara godišnje da je došlo do realizacije plinovoda Južni tok, a održavanje novog plinovoda zaposlit će oko 1200 osoba.

Američki plin – ‘lijepe priče’

Vojislav Vuletić kaže da Srbija, kao i cijela južna Europa nemaju alternativu za ruski plin. “Sve priče o plinovodu iz Amerike kojim bi trebao doći tekući plin i o dolasku plina iz Afganistana su samo lijepe priče, jer plina u ovom trenutku ima samo u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza”, rekao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, dosad je stigao samo po jedan tanker američkog plina u Estoniju, Poljsku i Portugal.

“Amerikanci nemaju postrojenje za pretvorbu plina u tekuće stanje. Njihovi kapaciteti su tako mali da mogu poslati po jedan tanker za tri, četiri ili pet mjeseci u jednu od ovih zemalja”, objašnjava Vuletić.

 

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci