Slovenci prodaju ‘pametna’ vrata One Touch Saudijcima i Kinezima

Slovenska vrata One Touch imaju prilagodljivo osvjetljenje i prepoznaju vlasnika kuće pomoću čitača otiska prsta.

Prestižna nagrada German Design Award za “pametna” vrata One Touch otvorila je slovenskoj obiteljskoj tvrtki Pirnar ulaz na tržišta Saudijske Arabije i Kine.

Pirnar je udvostručo prihode u posljednje četiri godine, a ove godine ostvaruje dodatnih 15% rasta prodaje, pišu Finance, dodajući da postoje dobri izgledi za rast i u sljedećim godinama. Glavno tržište za njihova aluminijska vrata je Njemačka, gdje su ove godine dobili nagradu za dizajn koja im sada znatno pomaže u osvajanju novih tržišta, čime je potvrđeno da Pirnar stvara trendove u proizvodnji ulaznih vrata.

Kupci koji vole lijepe stvari
U Saudijskoj Arabiji Pirnar je dobio priliku za ulazak na tržište kada ih je pozvao princ Abdulaziz Bin Turki Bin Talal Al-Saud da osobno predstave svoju tvrtku i proizvode. To su uradila braća Gašper i Anže Pirnar, koji rade u tvrtki šest, odnosno pet godina. Otac Roman Pirnar, koji je započeo posao 1991. godine, kaže da su otišli sinovi zato što su po godinama bliži princu koji je star 32 godine.

“Prinčevi suradnici su nas upoznali na specijaliziranom sajmu graditeljstva u Münchenu gdje su tražili novu poslovnu priliku. Ovaj poziv nam je donijela njemačka nagradu za dizajn, koju smo dobili za naša vrata One Touch, a zapravo je priznanje da se naši proizvodi ističu i da smo mi oni koji diktiraju kupcima trendove. Susret s princem održan je sredinom srpnja. Upoznali smo princa s našim proizvodima. Pozvali su nas na dugoročnu suradnju, a kako će se stvari razvijati vidjet ćemo ove jeseni, kada se planiraju daljnji koraci. Zanimljivi smo im jer vole lijepe stvari koje podsjećaju na umjetnosti i sadrže najmoderniju tehnologiju”, objasnili su Gašper i Anže Pirnar.

Njihova automatska ulazna vrata OneTouch s prilagodljivim osvjetljenjem, prepoznaju vlasnika čitačem otiska prsta i prva su ulazna vrata takve vrste koje se pojavljuju na tržištu. U Kini su već pronašli prvog velikog kupca odnosno zastupnika koji će prodavati njihova vrata. Pirnar je nedavno u Kini potpisao ugovor o ekskluzivnom zastupništvu s jednim od najvećih privatnih proizvođača vrata koji je prošle godine ostvario 80 milijuna eura prihoda.

Izvozno orijentirani
“Naš novi partner je tražio proizvođača da bi nadopunio svoju ponudu. Upoznao se s našim konkurentima na sajmovima u Münchenu, Milanu i u SAD-u. Tražili su partnera koji zna kako se radi ono što sami ne znaju napraviti i da bi imali ponudu u najvišem cjenovnom razredu”, objašnjava Roman Pirnar.  Njegova kompanija je izrazito izvozno orijentirana jer ostvaruje 90 posto prihoda na inozemnim tržištima.

Na prvom mjestu je ipak Njemačka, gdje se prodaje 55 posto svih vrata, dok su im druga velika tržišta Austrija, Švicarska, Italija, Luksemburg, Francuska i Velika Britanija.  U Europi imaju oko 200 stalnih kupaca, dio vrata prodaje se pod vlastitim brendom Pirnar i taj dio žele još više ojačati, dok dio vrata prodaju pod drugim robnim markama. Žele se širiti na više tržišta, pa su također u potrazi za novim mogućnostima izvan Europe. Tvrtka Pirnar sada ima 176 zaposlenika, od toga 82 u Sloveniji i 94 u Bosanskom Petrovcu.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci