Skok prodavatelja na eBayu sa zaradom od milijun eura

Internetski trgovac objavio podatke o rastu broja krupnih prodavatelja.

Prodaja na eBayu vrlo brzo može postati biznis doslovno vrijedan milijune, pokazuju posljednji podaci tog američkog internetskog trgovca. Kako prenosi Reuters, broj prodavatelja s prometom višim od milijun eura na ključnim je međunarodnim tržištima za tu kompaniju – Njemačkoj i Velikoj Britaniji – skočio za gotovo 50 posto u posljednje četiri godine.

Skok unatoč tečaju

Podaci eBaya objavljeni u utorak pokazuju da je u Njemačkoj prošle godine bilo 1095 prodavatelja koji su ostvarili promet viši od milijun eura. U odnosu na 2013. kada ih je bilo 731 radi se o povećanju od 49 posto. U Velikoj Britaniji kompanija je registrirala 663 prodavatelja s prihodima većima od milijun funti što je istovjetni postotni rast kao i u njemačkom slučaju. U Britaniji je 2013. bilo 443 prodavatelja s milijunskim prihodima. Još je bolji rezultat ostvaren u Italiji, trećem tržištu po važnosti, gdje je u promatranom razdoblju zabilježen rast od 55 posto na 93 prodavatelja.

Zanimljivo je da je ovako snažan rast na tri europska tržišta ostvaren unatoč tečajnim razlikama koje su značajno usporile rast eBaya izvan Amerike. Tečaj je bio uzrok i padu prihoda na njemačkom i britanskom tržištu koja i dalje donose trećinu ukupnih eBayovih prihoda koji su lani dosegli devet milijardi dolara.

Danas većinom novo

U strukturi prihoda SAD sudjeluje s 43 posto, odnosno 3,87 milijardi dolara i lani je to tržište raslo malo manje od sedam posto. Ostatak Europe i ostala međunarodna tržišta rasla su devet posto sudjelujući s 27 posto prihoda kompanije. EBay će izvješće za drugo tromjesečje objaviti 20. srpnja, a analitičari očekuju da će vidjeti rast neto prihoda za 3,6 posto na 2,31 milijardi dolara.

EBay spaja prodavatelje i kupce, a kada je osnovan prije 22 godine, prodavatelji su nudili rabljenu robu po sistemu aukcije. Danas je 80 posto robe potpuno novo, a većinom se prodaje po fiksnim cijenama, izvijestila je kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Kako je kazao Phuong Nguyen, eBayev stariji direktor za prodaju, prodavatelji na pet najvećih europskih tržišta – Njemačkoj, Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj – u prosjeku izvoze robu u 20 država svijeta. Ostala važna tržišta za eBay uključuju Australiju, Južnu Koreju te, naravno, Kinu.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci