Sekulić: S A2A razgovaramo o detaljima izlaska iz Elektroprivrede Crne Gore

PLJEVLJA – Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da se sa kompanijom A2A razgovara o detaljima izlaska iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“Razrađujemo to što su opcije kroz postojeći, važeći Aneks, a to je trenutak do kad i kako važi put opcija, do kad i kako važi pravo preče kupovine akcija A2A, do kad i kako važe upravljačka prava. To su elementi o kojima razgovaramo ovih dana sa A2A i ja vjerujem da ćemo brzo obavijestiti javnost o ishodu tih razgovora”, rekla je Sekulić i dodala da se ne razgovara o produžetku Aneksa.
Sekulić je to kazala u Pljevljima gdje je obišla Rudnik uglja i Termoelektranu, nakon čega se, u okviru Biznis karavana, sastala i sa privrednicima Opštine. Ona je podsjetila da je Vlada nakon formiranja odlučila da, u razgovorima sa A2A, u septembru mjesecu produže postojeći ugovor za još pola godina kako bi novi ljudi koji su došli i u ime Vlade, i u ime države, mogli da sagledaju cijelu situaciju.
“Nijesmo željeli da donosimo nikakve odluke naprečac. Imali smo pola godine da definišemo šta su čiji interesi i danas razgovaramo sa A2A o tome kako ćemo da realizujemo Aneks u onom dijelu koji nas očekuje nakon 1. jula”, naglasila je Sekulić, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
Ona je istakla da izlazak A2A ili dolazak bilo kojeg strateškog investitora ni na koji način nema veze sa Drugim blokom TE.
Sekulić je rekla da su država Crna Gora, Vlada i Ministarstvo ekonomije izuzetno odlučni u tome da se valorizuju termoenergetski potencijali u opštini Pljevlja.
“Vi znate da imamo velike količine rezervi lignita u pljevaljskom basenu, sa druge strane smo svjesni da ne smijemo dozvoliti sebi taj luksuz da zavisimo samo od hidrometeoroloških prilika” rekla je Sekulićeva.Ona je podsjetila na situaciju početkom ove godine kada “smo bili u prilici da zavisimo samo od Prvog bloka TE”.Prema njenim riječima, niko ne smije dozvoliti sebi taj luksuz da dovodi u pitanje realizaciju Drugog bloka.
“To ne znači da nećemo osposobiti Prvi blok da radi duže nego što je prvobitna opcija. Odabir projektanta koji će uraditi idejni projekat za konkretnu ekološku rekonstrukciju Prvog bloka TE je u toku, ali to uopšte ne uslovljava, ni na bilo koji način dovodi u pitanje izgradnju Drugog bloka TE”, rekla je Sekulić.
Ona je ocijenila da ekonomskog razvoja nema bez sigurnog napajanja električnom energijom.
“Ako mislimo da dovodimo investitore koji treba da ulažu u proizvodnju, u proizvodne djelatnosti, u industriji, a mi ne možemo garantovati sigurno napajanje električnom energijom, tu nema sigurnih investicija”, kazala je ona.
Sa druge strane, kako je rekla, Crna Gora ima izuzetno bogata ležišta mineralnih sirovina koja su neiskorišćena u svom punom potencijalu.
“Sve to nas dovodi do toga da, nezavisno od toga šta se bude dešavalo sa postojećim ugovorom i sa Škodom Prahom, naše sigurno opredjeljenje je izgradnja Bloka II. Da li je to sa Škodom Prahom, sa Škodom Prahom ili General Electricom, to su detalji koji će se pokazati u narednom periodu, ali neupitna je potreba i obaveza za Drugim blokom TE”, naglasila je Sekulić.
Ona je najavila da se paralelno sa procesom donošenja odluka vezanih za Drugi blok, radi na tome da se dovede u optimalno stanje ono što već imamo, a to je Prvi blok.
“Mi smo danas razgovarali ne samo o ekološkoj sanaciji Prvog bloka, već i o vrlo izvjesnim mogućnostima toplifikacije Pljevalja na osnovu kapaciteta Prvog bloka. Da ne čekamo realizaciju Bloka II, već da uradimo sve što možemo sa postojećim kapacitetima. Tako da nam će nam biti namjera u narednom periodu da što bolje optimizujemo to što imamo, a da paralelno radimo na što boljoj valorizaciji novih potencijala” istakla je Sekulić.
Ona vjeruje da će ove godine imati odgovarajuće odluke o spajanju EPCG i TEP. “Izuzetno sam optimistična u tom smislu, jer jako dugo se govori o tome i mislim da će to donijeti benefite svim energetskim subjektima, uključujući i RUP. Ako imate Rudnik uglja koji preko 96 odsto zavisi samo od jednog preduzeća i termoelektrana zavisi samo od Rudnika uglja, potpuno je prirodno da spajanjem da dva preduzeća dođemo do optimalnih iskorišćenja resursa lignita u Pljevljima”, rekla je Sekulić.

Izvor:
seebiz

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci