Ratari traže niže poreze i jeftinije gorivo

Ratari traže niže poreze i jeftinije gorivo

Udruge srpskih poljoprivrednika zahtijevaju proglašenje elementarne nepogode.

Nekoliko udruga srpskih poljoprivrednika je zatražilo da vlada Srbije 2017. proglasi godinom elementarnih nepogoda, prije svega zbog suše, i da predloži mjere zaštite poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije priopćilo je da je spremno za razgovor o tome na sastanku sljedećeg tjedna.

U priopćenju Udruženja Pančevački ratari Dolovo, Agrarni forum Pančevo i Udruženje Građanska neposlušnost Dolovo navedeno je da su poljoprivrednici sredinom kolovoza tražili hitan sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić i predstavnicima ministarstava poljoprivrede i financija, ali da još nisu dobili odogovor. Zahtjev poljoprivrednika je da im budu smanjeni porezi i doprinosi i da mogu nabavaljati jeftinije gorivo. Stručnjaci u Srbiji, međutim, istovremeno već procjenjuju da će domaća poljoprivreda zbog suše pretrpjeti štetu od najmanje pola milijarde eura.

“U posljednjih 18 godina velike suše u Srbiji su se događale gotovo svake druge godine, a najteže su bile one 2000, 2003, 2007. i 2012. godine”, podsjetio je direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković. Već je poznato da će ove godine najveću štetu pretrpjeti ratari koji proizvode samo pšenicu, suncokret i kukuruz jer je zbog suša i visoke temperature značajno smanjen urod tih poljoprivrednih kultura.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci