Rastavljen posljednji zrakoplov BH Airlinesa

Bosanskohercegovačka zrakoplovna kompanija, osnovana 2004. godine, nasljednica Air Bosne, konačno otišla u povijest.

Jedini bosanskohercegovački nacionalni zračni prijevoznik sada je konačno prošlost. Na tu kompaniju više neće podsjećati nijedan preostali zrakoplov, jer je posljednji rastavljen u dijelove, a u ponedjeljak je trup tog zrakoplova odvezen na kamionu, piše Klix.ba.

BH Airlines je nasljednik prve BiH zračne kompanije Air Bosna, osnovana 1994. Od 2004. promjenom imena u BH Airlines najavljeni su bolji dani, kompanija je obavljala redovne i čarter letove prema nekoliko destinacija u Europi. Međutim, loše poslovanje, nagomilani dugovi i gubitak licencije doveli su 2015. do blokade svih računa kompanije, a radnici su ostali na ulici. U razdoblju od 2005. pa do 2014. godine BH Airlines je imao 50 milijuna eura gubitka, dok je ukupna imovina kompanije iznosila tek devet milijuna eura.

Vlada FBiH je pokušala prodajom vlasničkog udjela spasiti kompaniju, ali uzalud. U priču se kao partner uključio i turski Turkish Airlines, ali su se turski investitori brzo povukli zbog nesuglasica u načinu upravljanja i planovima za daljnji razvoj kompanije i BiH kompaniju ostavili u još težem financijskom položaju. Vlada FBiH nakon toga odobrava 3,5 milijuna KM (oko 14 mil. kuna) za BH Airlines kako bi spasila kompaniju od stečaja. Od polovine 2012. godine vlada FBiH ima udjel od 99,93 posto, a Energoinvest 0,07 posto u vlasništvu kompanije. Ubrzo je jedan od ATR-72-212 zrakoplova prizemljen zbog hitnog popravka.

Nakon završenog servisa, ostaje prizemljen zbog nemogućnosti BH Airlinesa da izmiri dugove za popravak. U lipnju 2015. godine, vlada FBIH donosi odluku o gašenju BH Airlinesa zbog nagomilovanih dugova prema kreditorima i dobavljačima. U tom trenutku kompanija je dugovala oko 8 milijuna eura kompaniji HETA za najam aviona, te 3,5 milijuna eura Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ukupni dug kompanije u trenutku gašenja dosegnuo je 17 milijuna dolara. Posljednji komercijalni let BH Airlinesa obavljen je 11. lipnja 2015. godine. Certifikat o zračnim operacijama BH Airlinesa je ukinut 2. srpnja 2015. godine.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci