Prihodi Microsofta snažno porasli, dobit udvostručena

SEATTLE – Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 24,7 milijardi dolara, 9 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva i više nego udvostručena.

Prema poslovnom izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit kompanije dosegnula je u proteklom kvartalu 6,5 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 3,12 milijardi.

Snažan rast financijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 11 posto na godišnjoj razini, na 7,4 milijarde dolara. Samo od Azurea prihodi su gotovo udvostručeni, premda je u tom području Microsoft suočen s velikom konkurencijom kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

“Ovo nije čudo od samog jednog kvartala. Lider u tom području Amazon pažljivo će pratiti što se događa”, kaže Kim Forrest, potpredsjednica u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.
Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u povijesti Microsofta, postigavši lani dogovor o kupnji društvene mreže LinkedIn za 26 milijardi dolara.
U proteklom tromjesečju LinkedIn je ostvario prihod od 1,1 milijardu dolara, veći nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, i dalje klize prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje. U proteklom su tromjesečju pali za 2 posto na godišnjoj razini.
Transformacija Microsofta traje već neko vrijeme, a nedavno je tvrtka najavila novo ukidanje tisuća radnih mjesta u svijetu u nastojanju da ojača svoju prisutnost u sektoru ‘cloud computinga’.

Microsoft u svijetu zapošljava oko 121.000 ljudi, a posljednjih je godina tijekom reorganizacije ukinut velik broj radnih mjesta.
Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cijena dionice Microsofta porasla više od 1,5 posto, na rekordnih 74,30 dolara.

Izvor: seebiz

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci