Pozitivni trendovi u prijevozu robe željeznicom i na poštanskom tržištu

ZAGREB – Željeznicom je u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju prevezeno 36 posto više robe nego u isto vrijeme prošle godine, a pozitivni trendovi nastavljeni su i na poštanskom tržištu, s porastom broja paketa i prihoda od poštanskih usluga, ističu iz regulatorne agencije za ta tržišta HAKOM-a.

Ističući kako je prvo ovogodišnje tromjesečje pokazalo nastavak pojačane poslovne aktivnosti svih teretnih željezničkih prijevoznika, iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) kažu da je to uz količinu prevezene robe vidljivo i po ostvarenim tonskim kilometrima na željeznici.
“Količina prevezene robe povećana je na željeznici za 36 posto u odnosu na lanjsko prvo tromjesečje, dok su tonski kilometri porasli za 33 posto. Više se koristila i željeznička infrastruktura te je za 3 posto povećan ‘vlak kilometar’, kao i korištenje gotovo svih željezničkih usluga”, iznose iz HAKOM-a, dodajući da je prvo tromjesečje ove godine obilježila i poslovna aktivnost pet novih teretnih prijevoznika na hrvatskim željezničkim prugama te povećanje prijevoza povijesnog teretnog željezničkog prijevoznika (HŽ).
Novi teretni prijevoznici ostvarili su rast udjela na hrvatskom tržištu, pa je tako i u prvom tromjesečju ove godine nastavljeno povećanje njihovog udjela u količini prevezene robe i ostvarenim tonskim kilometrima.
Udio novih prijevoznika na teretnom željezničkom tržištu u prvom tromjesečju, mjeren količinom prevezene robe, iznosi 22 posto, dok u ostvarenim tonskim kilometrima iznosi 18 posto.
Za razliku od prometa robe, u putničkom željezničkom prijevozu nastavio se pad, s 11 posto manjim brojem prevezenih putnika nego i prvom tromjesečju prošle godine, dok je za 20 posto smanjen i broj ostvarenih putničkih kilometara.
Rast na poštanskom tržištu i dalje potiču paketi
Kao i zadnjih nekoliko tromjesečja, i prvo ovogodišnje poštanskom je tržištu donio rast najviše zbog povećanja broja paketa, za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
“Time je udjel paketa na ukupnom tržištu povećan za oko 1 posto, a i na godišnjoj razini broj paketa je također rastao, te ih je u 2016. bilo 13 posto više nego u 2015. Takav se trend može povezati s razvojem e-trgovine odnosno online kupnje”, ističu iz HAKOM-a.
Povećanje broja paketa utjecalo je i na povećanje prihoda ostvarenih od obavljanja poštanskih usluga, za 4 posto, što po ocjeni HAKOM-a, nagovještava da će rezultati i na godišnjoj razini biti bolji nego u 2016.
“Na pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga svakako su utjecala i ulaganja u poštansku djelatnost, koja rastu iz godine u godinu, a sve s ciljem modernizacije i poboljšanja obavljanja usluga. Prema podacima davatelja poštanskih usluga, u 2016. uloženo je oko 118 milijuna kuna ili 40 posto više nego godinu prije”, ističu iz HAKOM-a.
Napominju i da je u prvom tromjesečju ove godine jedan davatelj poštanskih usluga prestao obavljati poštanske usluge, pa ih je na kraju tromjesečja bilo ukupno 22, među kojima je najveći HP-Hrvatska pošta s udjelom od 82 posto.

Izvor:
seebiz

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci