Nezaposlenost pada i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

ANALIZA – Prema podacima koje je u petak objavio DZS stopa registrirane nezaposlenosti u svibnju se spustila do razine od 11,7%.

Tako je i četvrti mjesec za redom zabilježeno poboljšanje na mjesečnoj razini; stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na travanj niža je za 1,5 postotna boda. Istovremeno je na godišnjoj razini zabilježen nastavak pozitivnog trenda smanjenja prosječne stope nezaposlenosti (za 2,6 postotnih bodova u odnosu na svibanj 2016.).
Na poboljšanje pokazatelja nezaposlenosti u svibnju prethodno su ukazivali i podaci HZZ-a za svibanj koji su potvrdili karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti odražavajući intenziviranje potražnje za sezonskim poslovima. Naime broj nezaposlenih osoba u svibnju se spustio ispod 200 tisuća na 180.733 te je i četvrti mjesec zaredom zabilježio pad na mjesečnoj razini.
Tako je u odnosu na travanj broj nezaposlenih osoba bio niži za 23.583 što je posljedično rezultiralo ubrzanom stopom mjesečnog pada na 11,5%. Istovremeno je i na godišnjoj razini nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji bez prekida datira od travnja 2014. godine. U odnosu na lanjski svibanj broj nezaposlenih osoba bio je niži za preko 51 tisuću čime je stopa godišnjeg pada ubrzala po dvoznamenkastoj stopi od 22,2%.
Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, u narednim mjesecima očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti. Međutim, s krajem središnjeg dijela turističke sezone i početkom jeseni očekujemo povratak većeg dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih što će vratiti registriranu stopu nezaposlenosti na više razine i još jednom potvrditi strukturne slabosti domaćeg tržišta rada.

Izvor:
seebiz

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci