Nezaposlenih u Crnoj Gori ove sedmice 6,3% manje

PODGORICA – U Crnoj Gori je ove sedmice 48,66 hiljada nezaposlenih, 6,3 odsto manje nego prethodne.

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) je saopšteno da je stopa nezaposlenosti pala sa 22,39 odsto na 20,97 odsto.
“Broj nezaposlenih je u odnosu na prethodnu sedmicu smanjen za 3,29 hiljada, dok je stopa opala 1,42 procentna poena”, kazali su predstavnici ZZZ, koji je počeo da usklađuje evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima.
Iz te institucije su objasnili da su se izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli uslovi da crnogorski građani koji nijesu u radnom odnosu, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu kod Fonda zdravstva, što više nije uslovljeno statusom nezaposlenosti.
“Tim propisom data je mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu osobe koje imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno koje aktivno traže zaposlenje”, saopštili su iz ZZZ.
Zavod je, kako su naveli njegovi predstavnici, prestao da vodi evidenciju o svim visokoškolcima uključenim u Program stručnog osposobljavanja, kroz koji stiču prvo radno iskustvo u nivou obrazovanja.
“Za vrijeme trajanja programa visokoškolci nijesu na raspolaganju ZZZ, već su angažovani kod poslodavca i ne mogu se smatrati nezaposlenim. Takođe, na evidenciji se ne mogu nalaziti ni studenti, jer su u procesu školovanja”, kazali su iz Zavoda.
Oni su podsjetili da shodno Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, evidencija o osobama koje traže posao prestaje da se vodi ukoliko one odbiju uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja, odgovarajuće zaposlenje, aktivno ne traže zaposlenje, nijesu na raspolaganju za zaposlenje ili rade suprotno propisima o radu.
“Drugi razlog pada nezaposlenosti je povećanje sezonskog zapošljavanja, što je, inače, uobičajena pojava u ovom periodu godine”, rekli su predstavnici ZZZ.

Izvor:
seebiz

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci