Naslijeđe komunizma od Rumunjske stvorilo IT silu

Za mnoštvo programera zaslužno je i naslijeđe usmjerenosti na studiranje tehničkih znanosti.

Rumunjska je postala tehnološka zvijezda Europe zahvaljujući golemom bazenu potencijalnih talenata s obzirom na 20 milijuna stanovnika, ali i komunističkom naslijeđu usmjerenosti na znanost i studiranje tehničkih disciplina.

Kako navodi Financial Times, u rumunjskim gradovima već godinama niču informatičke kompanije, kako startupi, tako i podružnice zapadnih kompanija. Privlači ih brzorastuća rumunjska ekonomija te mnoštvo netom diplomiranih inženjera računalstva koji odlično govore engleski jezik.

Niz prednosti
“Ovdje je mnoštvo ljudi koji imaju sposobnosti razvoja softvera”, kaže za britanski list Mircea Vadan, IT poduzetnik i osnivač Cluj Startupsa. “U usporedbi s većinom drugih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država, Rumunjska ima prednost u brojkama. Ovdje je lakše naći talente. Prednost je i što smo dio Europske unije, posebno u odnosu na Ukrajinu, koja je veća i sa više talenata, ali prolazi kroz teško razdoblje”, ističe Vadan. Nadalje, najam poslovnog prostora vrlo je povoljan, upola jeftiniji nego, primjerice, u Berlinu, pokazuju službeni podaci.

Iako rastu posljednjih godina, plaće programera i dalje su priuštive poslodavcima, naravno u odnosu na zapadne standarde. Prosječna godišnja plaća programera kreće se oko 17.000 eura. Sve te prednosti snažno su razvile rumunjsku IT i startup scenu, posebno u prijestolnici Bukureštu, ali i sveučilišnom središtu Cluju, zatim Brasovu te Temišvaru. Snažan razvoj startup scene potvrđuju i brojke. Dok su prošle godine rumunjski startupi privukli 11,3 milijuna eura ulaganja, u prvih osam mjeseci ove godine taj je iznos skočio na 38,4 milijuna eura. Za taj je skok ponajviše zaslužna trenutno najveća tamošnja priča o uspjehu – tvrtka UiPath koja je privukla 30 milijuna eura ulaganja.

UiPath bavi se razvojem softvera za robotizirane proizvodne procese, a može se pohvaliti velikim inozemnim klijentima, poput njemačkog Boscha. Drugi veliki uspjeh rumunjske startups scene je Clever Taxi, neka vrsta “rumunjskog Ubera” čiju je aplikaciju u lipnju kupio Daimlerov mytaxi. Clever Taxi osnovan je 2010. godine, a njegovu aplikaciju u Rumunjskoj koristi 16.000 vozača i 600.000 korisnika. Osim domaćih, “rumunjski potpis” vidljiv je i kod stranih IT tvrtki. Kada je Facebook prije tri godine za 400 milijuna dolara kupio LiveRail, tvrtku za optimizaciju video oglasa, rumunjska vlada i tisak nisu propustili spomenuti da su dvojica osnivača Rumunji i da je tvrtka imala sjedište u Cluju.

Malo ‘poslovnih anđela’
Još snažniji razvoj rumunjske IT industrije koči slabo razvijena mreža fondova rizičnog kapitala i “poslovnih anđela”, privatnih investitora koji prepoznaju potencijalno uspješne priče u ranoj fazi razvoja. “Većina ulaganja dolazi od državnih subvencija i javnih izvora”, pojašnjava Peter Barta, jedan od rijetkih tamošnjih “poslovnih anđela”. Statistički podaci pokazuju da su ulaganja rizičnog kapitala jednaka 0,001 posto BDP-a dok je prosjek Europske unije 0,027 posto.

Iz tog se razloga rumunjski startupi okreću globalnim crowdfunding platformama, poput Kickstartera i Indiegogoa. Peter Barta u tom kontekstu izdvaja pozitivne primjere Sound Heroesa koji je za razvoj bluetooth zvučnika skupio 447.000 eura i Dagadam Watcha koji je za razvoj pametnog sata dobio 140.000 eura.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci