Najviše van odlaze raditi Zagorci

Prema osmogodišnjoj analizi HGK, nezaposlenost je u svim županijama niža, no od 2008. je i radno aktivnih manje.

Sve hrvatske županije u posljednje dvije godine bilježe pad nezaposlenosti, pri čemu Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Varaždinska i Zadarska takav trend bilježe godinu dulje nego ostale.

No, iako se stanje nezaposlenosti poboljšalo, istovremeno nije ostvaren rast broja zaposlenih. Na ovakvu promjenu stope nezaposlenosti u županijama utjecao je, između ostalog, pad broja nezaposlenih povezan s demografskim i emigrantskim kretanjima, priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK) u ponedjeljak. Rezultati su to analize nezaposlenosti, broja osiguranika mirovinskog osiguranja te promjeni stopa nezaposlenosti između 2008. i 2016. godine koju je HGK provela u srpnju ove godine.

Radi se i o regionalnoj ekonomskoj neujednačenosti, smatra direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, koja se odražava na tržište rada. “Analiza dostupnih podataka službene statistike pokazuje veliku razliku u stopama nezaposlenosti među županijama gdje je raspon od minimalne, kakva je bila u Gradu Zagrebu, do maksimalne, zabilježene u Virovitičko-podravskoj županiji, u 2016. godini iznosio 24,5 postotnih bodova.

Uslijed neujednačene dinamike u sferi nezaposlenosti i zaposlenosti u svim je županijama 2016. godine zabilježen i manji broj radno aktivnih stanovnika u odnosu na 2008. godinu, pri čemu je najmanji pad zabilježen u Gradu Zagrebu, a najveći u Koprivničko-križevačkoj županiji”, komentirao je Savić.Govoreći o emigraciji, uočeno je i da je ovaj trend u nekoliko posljednjih godina znatno veći u županijama Kontinentalne nego Jadranske Hrvatske.

Pritom je najveći relativni rast stanovništva odseljenog u inozemstvo u 2015. odnosu na 2011. godinu zabilježen u Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je jedina županija kod koje je zabilježen pad broja emigriranih Šibensko-kninska županija. Najviše se u inozemstvo odlazilo iz Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, a cjelokupnoj slici valja pridodati i dugogodišnji negativni prirodni prirast kakav se bilježi od 1997. godine i koji dodatno rezultira manjim pritiskom na burzu rada. U svim je županijama 2016. godine zabilježen i manji broj radno aktivnih stanovnika u odnosu na 2008., dok su samo Varaždinska, Karlovačka i Zadarska županija u 2016. ostvarile manje stope nezaposlenosti nego prije krize, poručuju iz HGK.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci