Mercator u BiH za najkasnije dva mjeseca: Preuzima sve zaposlene i dugove dobavljačima

BANJA LUKA – Umjesto Konzuma na tržište Bosne i Hercegovine ponovo se vraća Mercator i preuzima sve dugove prema dobavljačima.

Dogovoreno je da sve bude gotovo do avgusta, a saglasnost na taj plan u Banja Luci dali su i dobavljači iz Republike Srpske. Koncept predviđa da Mercator osnuje novu kompaniju i osim dugova preuzme i sve zaposlene u Konzumu, izvještava ATV.
“Mercator u BiH već postoji, a osnovaćemo i preduzeće u Republici Sprskoj u Banja Luci tako da se Mercator Vraća i u Repuliku Srpsku”, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave poslovnog sistema Mercator.
“Što se tiče garancije dobavljačima najbitnije je u ovom trenutku to da će Mercator preuzeti obaveze prema dobavljačima. To je najvažnije i da će se u novoj kompaniji osigurati redovno plaćanje. Mislim da je to navjažnije i najsnažnija poruka”, poručio je Tomislav Bagarić, direktor Konzuma u BiH.
Ostalo je samo da Agrokor i Mercator i formalno odobre plan kao i vlada Slovenije koja imenuje jednog član uprave Mercatora. Ta komanija će po preuzimanju sa svakim od 1200 dobavljača Konzuma posebno pregovarati o rješavaju dugova.
“Sve će nadzirati Ministarstvo trgovine i turizma, a najvažnije je da za to vrijeme bude dovoljno robe u marketima”, kažu u Konzumu.
Dogovoreno je da se dugovanja ne gomilaju, a da dobavljači nastave sa isporukama.
“Ovo dobavljača ovde što je bilo iako nije bilo zvaničnog izjašnjavanja mislim da će najveći dio dobavljača nastaviti kao i do sada da podržava Konzum. Mislim da je to jedina ispravna priča što se tiče dobavljača jer treba da pomognemo da Konzum preživi do trenutka kada ga preuzme Mercator. Mi sa Mercatorom iz prošlosti imamo vrlo dobra iskustva”, pojasnio je Saša Trivić, direktor Krajina Klasa.
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, kazao je da se sve razvija u dobrom pravcu i ako sve bude, kako je rečeno, rješenje biti vrlo brzo na vidiku i Mercator će se vratiti.
Kako je kriza oko Agrokora napravila paniku među dobavljačima u BiH, svi očekuju pozitivne efekte povratka Mercatorovog brenda. Osim Konzuma, trebalo bi da i Agrokorova kćerka frima u BiH – Velpro, posluje u sastavu slovenske kompanije.

Izvor:
seebiz

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci