Ima li ruskih turista u CG više ili manje?

Ministarstvo turizma tvrdi da su došli u većem broju, Gospodarska komora se ne slaže.

Ruski turisti sve više zaobilaze Crnu Goru, pišu beogradske Večernje novosti. “U velikim hotelima na južnom Jadranu u lipnju je popunjenost bila manja za 30 posto, zbog toga što su ruski turoperatori poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane za Crnu Goru.

Nažalost, taj trend će vjerovatno biti i nastavljen”, kaže predsjednik Odbora za turizam Gospodarske komore Crne Gore Dragan Ivančević Purko. “Potrebna je strategija po kojoj nijedna zemlja neće premašiti petinu ukupnog broja aranžmana”, tvrdi Ivančević. Razlog za manji broj turista s velikog ruskog tržišta pogoršani su politički odnosi između Rusije i Crne Gore. Rusi su ljuti zbog uvođenja sankcija službene Podgorice, te ulaska Crne Gore u NATO i drugih političkih poteza, te stižu u znatno manjem broju nego lani, objašnjava srpski list.

Međutim, prije nekoliko dana objavljeni su podaci crnogorskog Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije (NTO) prema kojima su najbrojniji turisti iz Rusije i Srbije. Tvrdi se da je broj ruskih turista u hotelima četiri puta veći. Prema navodima NTO-a, turisti iz Rusije su u prvih šest mjeseci ostvarili više od 179.000 noćenja.  “U srpnju je zabilježen rast prometa putnika s ruskog tržišta do 22 posto i rast prometa zrakoplova do 20 posto”, rekla je Vikend novinama direktorica NTO-a Željka Radak Kukavičić.

No, Večernje novosti tvrde da se u Crnoj Gori žale i ugostitelji. Navodno je potrošnja slaba, iako ima turista iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, posebno iz Ukrajine, ali malo troše.  Ima i nešto Rusa, onih siromašnijih, u gostima ili kod zemljaka koji su ranije kupili nekretnine ili plaćaju jeftinije apartmane.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci