Kineski internetski divovi lansirali hrvatske fondove

Dionice iz Kine pokazuju se kao dobar izbor u ovoj godini.

Za razliku od prošle godine kada su glavni pokretač rasta prinosa bile hrvatske dionice, ove su godine to kineske dionice, prvenstveno iz tehnološkog i financijskog sektora. Prema podacima portala Hrportfolio, među tri dionička fonda s najvišim prinosima u prvih devet mjeseci ove godine, dva ulažu na rastućim tržištima BRIC država (Brazila, Rusije, Indije i Kine).

Ubrzani tehnološki razvoj

Na vrhu je ZB BRIC+ kojim upravlja ZB Invest, a tijekom ove godine ulagačima je donio više od 16 posto rasta. Prema podacima iz kolovoškog izvješća tog fonda, 46 posto imovine uloženo je u kineske vrijednosnice, a u prvih 10 poziicja domiraju ulaganja u tamošnje tehnološke divove – Tencent Holding, Alibabu, China Mobile te Baidu. Daniel Peršić, direktor upravljanja imovinom u ZB Investu pojašnjava kako su rast populacije, ubrzani tehnološki razvoj te sve veći udio online usluga u ukupnoj potrošnji razlozi zašto je kineski tehnološki sektor zaslužan za veći dio rasta vrijednosti kineskih dioničkih indeksa.

“Posebno se ističe rast kineskih tehnoloških divova poput Alibabe i Tencenta koji su azijske verzije američkih Amazona i Facebooka, a visoke tržišne kapitalizacije opravdavaju značajnim rastom prihoda te daljnjim potencijalom razvoja u brojnim industrijama??, ističe Peršić. Spomenimo da je tijekom ove godine kineski CSI 300 indeks ojačao 16 posto. Iza ZB BRIC+ našao se još jedan fond kojim upravlja to društvo, ZB trend, s rastom preko 14 posto. ZB trend primarno je izložen američkim dionicama, dominantnima u prvih deset ulaganja. Među njima je Procter & Gamble, zatim banke Goldman Sachs i JPMorgan, pa Nike, Mastercard, Apple te Boeing. Na trećem se mjestu s malo manje od 10 posto rasta našao KD BRIC. Kao i kod ZB-ovog fonda, u KD Locusta Fondovima odlučili su se za dionice Tencenta i China Mobilea, ali i JD.com. Kako sada stvari stoje, za očekivati je da će BRIC tržišta nastaviti sa trendom rasta. “Pojačan apetit investitora za rizikom uz pozitivne ekonomske pokazatelje u većini zemalja u razvoju, među kojima je i Kina, i dalje čini tržišta u razvoju atraktivnim za investitore”, ocjenjuje Daniel Peršić.

Rezultat obvezničkih

Na začelju dioničkih fondova našao se Erste Adriatic Equity fond sa 17,3 posto pada. S obzirom da je 61 posto imovine ovoga fonda uloženo u domaće vrijednosnice, efekti pada indeksa Zagrebačke burze zbog afere u Agrokoru nisu mogli zaobići ni Erste Adriatic Equity.

Mjesečno izvješće za kolovoz otkriva da fond najviše ulaže u dionice Zagrebačke banke, Podravke, šećerane Viro, Adrisa, HT-a i Tehnike. Inače, od 27 dioničkih fondova, njih 14 bilježi rast vrijednosti do kraja rujna. Nakon dioničkih najviši rast među ostalim vrstama fondova ostvario je obveznički Addiko Conservative s 4,49 posto prinosa. Lider među mješovitim fondovima, PBZ Conservative 10 zabilježio je 4,3 posto rasta. Iznimno niske kamatne stope odražavaju se i na novčane fondove gdje je najbolji PBZ Dollar fond uspio ostvariti svega 0,69 posto rasta prinosa.

Izvor: 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci