Hrvatski duhani ove godine očekuju ubrati 7.000 tona duhana

VIROVITICA – Proizvođači duhana iz virovitičkog kraja su i ove godine unatoč zahtjevnim vremenskim prilikama uspjeli ostvariti dobre prinose i duhan koji zadovoljava stroge kriterije sustava British American Tobaccoa (BAT), zaključak je tradicionalnog okupljanja proizvođača duhana pod nazivom Dan polja u organizaciji Hrvatskih duhana, tvrtke u sastavu BAT-a.

Dan polja ove godine svojim je dolaskom uveličao i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.U Hrvatskim duhanima za ovu godinu imaju ugovorenih gotovo 3.200 hektara nasada duhana, a očekivana količina ubranog duhana iznosi gotovo 7.000 tona. Hrvatski duhani će sav otkupljen duhan s hrvatskih polja plasirati u pogone za preradu duhanskih proizvoda diljem zapadne Europe kao i u domaću tvornicu u Kanfanaru.

– Proizvođači duhana su nam iznimno važni jer je kvalitetan duhan osnova našeg biznisa. Mi vjerujemo u budućnost proizvodnje duhana u ovom kraju jer duhan sa hrvatskih polja ima potencijal za visoku kvalitetu. Snaga globalne grupacije BAT-a hrvatskim proizvođačima duhana osigurava iskorak s domaćeg tržišta te im kroz sustav Hrvatskih duhana omogućava siguran izvoz na vrlo zahtjevna zapadna tržišta. Svim proizvođačima osiguravamo siguran otkup i poticajne otkupne cijene bez obzira na količine duhana. No, osiguravamo im i razne poticajne programe za unaprjeđivanje proizvodnje kao i priliku za usvajanje i korištenje znanja naših globalnih istraživačkih centara koje im može dodatno povećati prinose i zaradu, izjavio je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

Iz Hrvatskih duhana su prije ugovoranja ovogodišnje proizvodnje povećali otkupne cijene duhana pa će prosječna cijena duhana berbe biti viša od lanjske. Ukupna vrijednost prošlogodišnje berbe iznosila je 90 milijuna kuna.Na Danu polja istaknut je vrlo uspješan program suradnje Hrvatskih duhana s globalnim istraživačkim centrom BAT-a u Brazilu. Zahvaljujući toj suradnji hrvatski proizvođači duhana dobili su pristup najboljoj svjetskoj ekspertizi koja će im omogućiti dodatno povećanje prinosa i dugoročnu održivost proizvodnje.

Izvor: seebiz

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci