Država će ponuditi većinski paket akcija u Galenici

BEOGRAD – Državni udeo u “Galenici” će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90 odsto akcija, potvrđeno je RTS-u u resornom ministarstvu. Država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija “Galenike”.

Stručnjaci procenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore daleko primamljivija od prethodnih ponuda strateškog partnerstva.

Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25 odsto državnih akcija “Galenike” u februaru se završio neuspehom. Šta se nudi novim tenderom, nadležno ministarstvo danas je obavestilo sindikate.

Zoran Pantelić iz sindikata “Nezavisnost” prenosi da će novi tender država raspisati do 1. septembra i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

“Sada se pripremaju tenderski uslovi i sve ono što prateće ide uz tendersku proceduru”, navodi Pantelić obaveštenje Ministarstva.

Sudbina “Galenike” već dugo se vrti u krugu tri cifre. Sudovi odlučuju o 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama. S druge strane, ta kompanija 110 miliona duguje državnim preduzećima, a više od 70 miliona evra bankama.

Ministarstvo privrede dogovorilo se o modelu za rešenje problema.

“Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, ‘Srbijagasa’ i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90 odsto ukupnog kapitala ‘Galenike'”, saopštava Ministarstvo.

Da “Galenika” ima veće šanse da nađe kupca nego što je to bio slučaj sa traženjem strateškog partnera, deo stručne javnosti nema dilemu.

Ekonomista Danilo Šuković smara da je nova odluka Vlade da se proda većinski paket akcija “Galenike” celishodnija nego ona prethodna.

“Kada vlasnik ima većinski paket, onda on odlučuje o svom kapitalu, on je više zainteresovan za efikasnost kompanije koju kupuje i time se osigurava uspešnost poslovanja preduzeća u budućnosti”, objašnjava Šuković.

Sa blagim plusom u poslovanju tokom prošle godine, 1.400 radnika “Galenike” čeka novog vlasnika. O tome koje kriterijume on treba da ispuni, nadležno ministarstvo još odlučuje.

Za sada je izvesno da mora da nastavi proizvodnju, investira i zadrži optimalan broj zaposlenih.

Izvor: seebiz

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci