Danijel Bićanić: Upravljanje vremenom za prodavače

Kad je u pitanju tema upravljanje vremenom, onda vrijedi izreka: “Ljudi su sa zemlje, a prodavači iz druge galaksije!”.

Upravljanje vremenom u prodaji, naime, dramatično se razlikuje od klasičnog poimanja upravljanje vremenom u radu općenito.

Prodavači svoje vrijeme pretvaraju, doslovno, u novac. Svaka pogrešno uložena ili uludo izgubljena minuta doslovno se može preračunati u propušteni financijski gubitak… gotovo u lipu!

S obzirom na ovakvo poimanje teme upravljanja vremenom u prodaji trebamo potpuno drugačiji pristup, shvaćanje vremena i tehnike upravljanja vremenom.

Temeljna podjela upravljanja vremenom u prodaji kreće u tri smjera:

1. Prije kontakta sa klijentom/kupcem

2. Za vrijeme kontakta sa klijentom/kupcem

3. Poslije kontakta sa klijentom/kupcem

Na kojem području naše vrijeme vrijedi najviše?

Tada kada smo sa klijentom/kupcem. Međutim, ako pogledamo prosječan radni dan prosječnog prodajnog profesionalca, većina njegovog vremena je usmjereno na ono što se događa prije ili poslije kontakta.

Za to mogu biti odgovorna dva razloga: sam djelatnik (pogrešni prioriteti) ili okruženje u kojem radi (previše papirologije). U svakom slučaju, i jedno i drugo potrebno je ukloniti iz rada ako se vrijeme želi ulagati na pravi način uz najveći povrat investicije.

Do nepovratnog gubitka i prosipanja vremena dolazi i u trenutku kada jesmo u kontaktu sa klijentom/kupcem. Na što trošim vrijeme? Na priču ili na analizu? Pričam li o onom što zaista sugovornika zanima ili pričam potpuno općenito – nabadajući teme pa ako prođe prođe? I tu se gube dragocjene minute i sati.

Na kraju se postavlja i pitanje kako shvaćamo i vidimo vrijednost vlastitog vremena kojeg ulažemo u prodajne aktivnosti.

Jesmo li svjesni vrijednosti istog?

Poštujem li vlastito prodajno radno vrijeme ili dopuštam da s njima upravljaju svi (i kupci i klijenti i šefovi i kolege…) osim mene?

U prodaji – više nego igdje – vrijedi ona stara “Vrijeme je novac!”.

Ako toga nisam svjestan – taj novac, poput vremena, curi kao pijesak kroz prste.

danije_bicanic

      Danijel Bićanić

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci