Cijene nafte stabilne nadomak 47 dolara

LONDON – Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 47 dolara, balansirajući između pojačanih kupovina i sumnji da će rast potražnje u drugoj polovini godine biti dovoljan za oporavak cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,65 dolara. Znatnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 43,18 dolara.
Tržište je na početku tjedna balansiralo između vala kupovina kojima trgovci nastoje popuniti ispražnjene pozicije i sumnji da će druga polovina godine donijeti izrazitiji rast potražnje.
“Stvar je samo u tome da je silazni trend cijena zaustavljen… čini mi se zbog vala kupovina kako bi se pokrile ispražnjene pozicije”, primjećuju u Bank of America-Merrill Lynchu.
Procjenjuju ipak da u drugoj polovini 2017. godine potražnja neće dovoljno ubrzati da bi cijene značajnije porasle.
Uteg im je ponajprije veća američka proizvodnja, za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na više od 9,3 milijuna barela dnevno. Podaci objavljeni krajem prošlog tjedna pokazali su ujedno nastavljeni rast broja bušotinskih postrojenja u SAD-u, na najvišu razinu u više od tri godine.
Time američki proizvođači miniraju nastojanja skupine ostalih vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte da do kraja ožujka iduće godine smanje proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno.
OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne košarice njegove nafte u petak zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu. U četvrtak je iznosila 42,58 dolara.

Izvor:
seebiz

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci