Braća iskoristila majčin recept za proboj na police trgovačkih lanaca

Obitelj Ljukić proizvodi kruh po tradicionalnoj recepturi i upravo otvara novi pogon u Splitu.

Pekara Jukić u zagrebačkom Botincu proizvodi kruh “kakav smo nekad jeli” bez aditiva i konzervansa po tradicionalnoj recepturi u velikoj peći na drva u koju u jednoj rundi stane čak 25 peka. Obiteljski biznis pokrenut je prije tri godine, a danas već svojim pekama snabdijevaju tridesetak restorana diljem Hrvatske. Osim u njihovoj pekari u Botincu, tradicionalne peke su i na policama trgovina Spar, Vrutak i Diona, a upravo pregovaraju s još dva trgovačka lanca.

Samo iz slavonskog mlina

Tvrtku Obitelj Jukić osnovala su trojica braće, a budući da se obitelj niz godina bavi pekarstvom Anto Jukić, najmlađi od braće, tražio je način da poveže posao i tradiciju zavičaja.

Od majke je dobio osnovni recept za tradicionalan kruh i krenuo u proizvodnju. Kako tvrde Jukići, kad je priprema hrane u pitanju, osnova za njihov tržišni uspjeh je namirnica stoga brašno nabavljaju isključivo iz jednog slavonskog mlina kako bi osigurali konstantu kvalitete.
Dnevno proizvedu do 600 kilograma kruha, no količine variraju pa su tako u nedavnom uskrsnom razdoblju su ispekli oko 200 peka odnosno 1110 kilograma.

600 kilogramakruha dnevno proizvede obitelj Jukić: “Kruh koji proizvodimo priprema se na tradicionalan način. Zamjes se radi od brašna, kvasa, soli i vode, bez dodavanja aditiva. Fermentacija se odvija prirodno i traje par sati. Po završetku fermentacije, tijesto se ručno oblikuje u peke od jedne i tri kile, kao i u kalupe”, objašnjava Anto Jukić.

Osim proizvodnog pogona i prodajnog mjesta u Botincu, prošlog tjedna su završili pogon u Splitu s dvostruko većim kapacitetom od zagrebačkog i s dvije peći. U osvajanje dalmatinskog tržišta na kojem su kupci, kažu, tradicionalno okrenuti prema peki, krenula su dva brata, a u novom pogonu radi petero zaposlenika dok ih u Zagrebu imaju 15. Osim kruha peka – polubijeli i raženi, nude i kruh iz kalupa – polubijeli, raženi, sa sjemenkama, kukuruzni i kukuruzni miješani.

Inzistiranje na kvaliteti

“Trgovački lanci očekuju da će na kruhu puno zaraditi, a nama to nije cilj već brinemo o kvaliteti. Proces proizvodnje kod nas počinje u popodnevnim satima, čak stavljamo i kvasac u hladnu vodu kako bi čitav proces išao sporije˝, otkrio je Mario Mohenski, član poslovnog tima Obitelji Jukić. Uskoro će na lokaciji u Botincu, nakon što završe sve finalne pripreme, otvoriti i pizzeriju koja će nuditi pizze iz peći na drva.

Izvor:

poslovni_logo-1

 

 

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci