Bosnalijek do kraja godine ulazi i na tursko tržište

Najveća BiH farmaceutska kompanija ostvarila 13 posto veći rast prihoda od prodaje, u Rusiji čak 16 posto.

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je neto prihod od prodaje u iznosu od 52 mil. KM (oko 208 mil. kuna), što je rast od 13% u odnosu na prihod ostvaren u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je agencija Fena.

Na domaćem tržištu i tržištu Ruske Federacije, koja su dva najznačajnija tržišta za Bosnalijek, nastavljen je stalan rasta prihoda, pa tako u Rusiji kompanija bilježi rast od 16% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su prihodi u Bosni i Hercegovini rasli za 14%. Bosnalijek je uspio dobiti ruski GMP certifikat, što im dugoročno osigurava prometovanje lijekovima na tom velikom tržištu.

Nakon turbulentnih događanja u Ukrajini prethodne dvije godine, koja su značajno utjecala na prodaju Bosnalijekovih proizvoda na tom tržištu, ove godine ponovno je uspostavljen kontinuitet opskrbe i stabilizirana prodaja. Iz Bosnalijeka ističu zadovoljstvo i ostvarenim rezultatima u susjednim zemljama. U Srbiji su u prvih 6 mjeseci prihodi porasli za devet, a u Crnoj Gori za osam posto.

Pokušavaju se otvariti i nova tržišta za Bosnalijekove proizvode. Prikupljaju se nužna odobrenja kako bi do kraja ove godine Bosnalijek ušao na tursko tržište. Kompanija nastavlja i ulaganja u širenje i modernizaciju proizvodnje te ovog mjeseca počinju radovi na novom pogonu Galensko koji će donijeti i otvaranje radnih mjesta. Izvođenje radova na novom pogonu kontrol i kvalitete privodi se kraju, te se preseljenje u novu zgradu očekuje do kraja godine.

Izvor: poslovni_logo-1

Pratite nas i lajkajte nas:

Povezani članci